Welke autoverzekering afsluiten voor je tweedehandse auto?
Voor ontzettend veel mensen geldt tegenwoordig dat ze de keuze maken om een tweedehandse auto en geen nieuwe te kopen. Daar is uiteraard helemaal niets mis mee. Voor heel wat van deze mensen geldt echter dat ze zich afvragen op welke manier ze dat voertuig nu het best kunnen laten verzekeren. Wat dit betreft kan er natuurlijk een keuze worden gemaakt uit de drie verschillende soorten autoverzekeringen die er op de markt zijn terug te vinden. In ieder geval, ben jij ook van plan om een autoverzekering aan te vragen voor een net aangekochte tweedehandse auto, maar is het voor jou niet helemaal duidelijk welke optie nu de beste is? Blijf dan zeker verder lezen!
Hoe interessant is de WA-verzekering voor een tweedehandse auto?
De eerste type autoverzekering die je kan afsluiten is de zogenaamde WA-verzekering. Voor deze verzekering geldt dat ze voor tweedehandse auto’s eigenlijk één van de interessantste is op de markt. Dat is natuurlijk het gevolg van het feit dat een tweedehands voertuig in veel gevallen een beperkte waarde vertegenwoordigt. Afhankelijk van de leeftijd van het voertuig is het zelfs niet meer mogelijk om daar bijvoorbeeld nog een allrisk verzekering voor af te sluiten.
De WA-verzekering is omwille van meerdere redenen een zeer interessante verzekering om voor je auto af te sluiten. Om te beginnen is de premie zeer voordelig. Van alle autoverzekeringen op de markt is deze dan ook veruit financieel het interessantst. Dat is echter niet alles. Daarnaast voldoe je met deze verzekering ook aan de wettelijke verplichting voor het laten verzekeren van de schade die jij mogelijks aan zal brengen aan derden. Dit gezegd hebbende moet je er wel rekening mee houden dat deze autoverzekering je niet voorziet van een groot aantal dekkingen.
Waarom toch kiezen voor een andere autoverzekering?
Ondanks het feit dat de WA-verzekering afsluiten voor jouw auto dus zeker de nodige voordelen met zich meebrengt kan er in de praktijk worden vastgesteld dat heel wat mensen toch de voorkeur geven aan de WA+ beperkt of WA+ volledige cascoverzekeringen. Dat is het gevolg van het feit dat deze verzekeringen toch bepaalde schade aan het eigen voertuig ook verzekeren. Voor de WA+ beperkt cascoverzekering geldt dat ze het mogelijk maakt om deze schadegevallen in te dekken:
- Glasschade waaronder ook een sterretje in de voorruit;
- Schade die het gevolg is van joyriding;
- Schade veroorzaakt door inbraak en / of diefstal;
- Stormschade als gevolg van natuurgeweld;
- Brandschade en schade als gevolg van een explosie;
Deze lijst met dekkingen maakt reeds duidelijk dat de WA+ beperkt cascoverzekering een zeer interessante verzekering is die voor menig aantal eigenaars van een tweedehandse wagen heel erg interessant kan zijn. De meest complete autoverzekering is ze echter uiteraard niet.
De allrisk autoverzekering, de meest complete autoverzekering
De meest complete autoverzekering is de zogenaamde allrisk. Voor deze all risk verzekering geldt dat ze eigenlijk slechts één extra dekking biedt ten opzichte van de WA+ beperkt cascoverzekering. Het gaat hierbij echter wel om een zeer belangrijke dekking. Concreet gaat het hierbij om de dekking voor schade die je zelf hebt aangebracht aan je voertuig. Uiteraard moet het hierbij dan wel gaan om schade die niet opzettelijk werd veroorzaakt. Voor het laten verzekeren van dergelijke schade moet er wel rekening worden gehouden met een aanzienlijk hoger gelegen verzekeringspremie. Je moet dan ook altijd voor jezelf afwegen of jouw auto en situatie deze hoger gelegen premie waard is of niet.
Op basis van welke zaken kies je jouw autoverzekering?
Het kiezen van de beste autoverzekering voor jouw tweedehandse auto is altijd afhankelijk van verschillende factoren. Allereerst speelt uiteraard je persoonlijke voorkeur een niet onbelangrijke rol. Dat is evenwel niet het enige. Daarnaast zal je immers ook kunnen vaststellen dat de waarde van je voertuig een niet onbelangrijke factor is. Bovendien moet er ook rekening worden gehouden met het budget dat je beschikbaar hebt voor jouw autoverzekering. Ook deze wil namelijk in de praktijk wel eens niet onaanzienlijke verschillen vertonen. Hoe dan ook, wil je graag meer te weten komen over deze verschillende invloeden op je autoverzekering? Lees dan zeker verder!
1.) De waarde waar je auto over beschikt
De basis voor de keuze van je autoverzekering wordt gelegd door de waarde waar je voertuig over beschikt. Heb jij ervoor gekozen om een dure luxe auto te kopen? Dan spreekt het voor zich dat je er wellicht helemaal niet op zal zitten te wachten om deze gewoon standaard WA te verzekeren. Wel zal je mogelijks willen kiezen voor een WA+ beperkt of een WA+ volledige cascoverzekering. Heb je ervoor gekozen om een lening af te sluiten of heb je de auto geleased? In dat geval dien je er rekening mee te houden dat de kredietverstrekker bepaalde eisen kan opleggen gedurende de looptijd van de krediet- of leasingovereenkomst. In het merendeel van de gevallen betekent dit dat de auto in kwestie voor enige tijd allrisk moet worden verzekerd. Dat brengt heel wat zekerheid met zich mee voor de verzekeraar, maar zeker ook voor jou als verzekeringnemer.
2.) Het aantal kilometers die je aflegt op jaarbasis
Ga je een autoverzekering afsluiten? Dan spreekt het voor zich dat je ook rekening zal willen houden met het aantal kilometers die je op jaarbasis zal afleggen. Ga je eerder sporadisch met je auto rijden? Dan spreekt het voor zich dat je wellicht geen behoeften zal hebben aan een echt uitgebreide polis zoals bijvoorbeeld een allrisk verzekering. Gebruik jij de auto echter dagelijks om er bijvoorbeeld mee naar het werk te rijden, om de boodschappen te doen, etc.? Ga je bovendien bijvoorbeeld ook één keer per jaar op vakantie met de auto? In al deze gevallen kan de allrisk het overwegen wel waard zijn.
3.) Het budget dat je te besteden hebt
Tot slot speelt ook het budget dat je te besteden hebt een niet onbelangrijke rol. Je kan er dan namelijk wel voor kiezen om de allriskverzekering voor je auto af te sluiten, het spreekt voor zich dat hier wel vrij stevige kosten aan verbonden zijn. Bepaal daarom altijd voor jezelf of je deze kosten wel echt kan betalen. Eventueel zou je wel maandelijks in plaats van jaarlijks kunnen betalen.